Reklama
 
Blog | Markéta Adamová

Předvolební guláš slibů ministryně Marksové, aneb papír snese všechno

Sociální demokracie, zdá se, má najednou lék na vše. Tedy hlavně před volbami. Aktuálním „trhákem“, který voličům nabízí ministerstvo práce a sociálních věcí v čele s Michaelou Marksovou, je zázračný recept na řešení dlouhodobé nezaměstnanosti. Jak na to? Je to prosté, milý Watsone! Pište si!

1. ingredience – vzkříšení veřejné služby

Nezaměstnaní budou motivováni k návratu do práce tím, že se výše jejich dávek v nezaměstnanosti bude odvíjet od toho, kolik si odpracují v rámci veřejné služby. Také vám to něco nápadně připomíná? Ano, je to v podstatě to samé, proti čemu sociální demokracie tolik bojovala a co neváhala napadnout u Ústavního soudu. Kdy? Psal se rok 2012 a blížily se tehdy krajské volby.

Ale pro inspiraci nemuselo ministerstvo chodit v čase tak daleko. Návrh na znovuzavedení veřejné služby už Poslanecké sněmovně předložila skupina senátorů na podzim 2013. Koalice však o předlohu příliš nejevila zájem. Až do dneška. Ještě že už jsou tu zase volby, a tak se někteří politici začínají probouzet z dvouletého spánku.

2. ingredience – zvýšení minimální mzdy

Oblíbený populismus současné vlády. Zvýšením minimální mzdy odradíme lidi od dávek, naženeme je z úřadů práce zpátky do zaměstnání a obsadíme oněch 130 tisíc volných míst. Skutečně? Nevyžadují tato volná místa, která se dlouhodobě nedaří obsadit, určitou kvalifikaci, které se minimální mzda netýká? Nedopadne to ve výsledku tak, že někteří zaměstnavatelé si nebudou moci dovolit navýšit mzdy, aniž by někoho propustili? Papír holt snese všechno, ale realita vypadá poněkud odlišně. Tak pozor na to, aby se fronty na úřadech práce ještě neprodloužily.

3. ingredience – příspěvek na dojíždění

Pilotní projekt funguje už od dubna. Určen je převážně těm nezaměstnaným, kteří pracovat chtějí, ale za prací to mají daleko. Do konce června však na příspěvek dosáhlo všeho všudy 21 žadatelů, a tak ministerstvo mění podmínky nároku.

Nyní už je za dlouhodobě nezaměstnaného považován ten, kdo je v evidenci úřadu práce pět měsíců (dříve rok). Nárok na příspěvek máte však „jen“ tehdy, pokud vyděláte méně než 38.849 Kč měsíčně. Hurá! Na dávky u nás dosáhne už téměř každý. Je tu ale jeden háček, příspěvek se vyplácí až zpětně za odpracovaný měsíc. V prvním měsíci si tedy musí každý obstarat peníze na dopravu sám. Asi si bude muset půjčit nebo chodit do práce pěšky. Když už má tato dávka existovat, má být přidělována právě tehdy, kdy to má smysl, a jen těm, kteří ji skutečně potřebují.

Přidejme k tomu všemu ještě záměr zavést chráněné bankovní účty, na které nedosáhnou exekutoři, zrušení možnosti přivýdělku pro evidované uchazeče o zaměstnání, dobře zamíchejme a máme z toho předvolební guláš. Volební kampaň 2016 je v plném proudu.

Markéta Adamová,
místopředsedkyně TOP 09

Tento článek byl publikován na serveru Svobodneforum.cz dne 11. 8. 2016

Reklama