Reklama
 
Blog | Markéta Adamová

Služky z nezaměstnaných? Příliš komplikovaný recept

Už téměř dva roky se snaží koaliční strany připravit systém, který by nezaměstnanost řešil tak, že bude nabízet práci dlouhodobě nezaměstnaných těm, kteří potřebují pomoc v domácnosti, a nyní to vypadá, že se jí to s podporou Úřadu práce podaří. Chcete posekat trávník, uklidit dům nebo snad vymalovat? Stačí projevit zájem a požadovanou službu získáte za „dumpingové“ ceny. Nezaměstnaní vám přijdou splnit vaše přání. A protože podle slov prezidenta Unie zaměstnavatelských svazů bude moci cena služeb být dostupná, bude podrážet ceny firem nebo živnostníků, kteří dané služby poskytují.

„Aby systém mohl fungovat v našich podmínkách, je nutné nastavit takové parametry, které dokážou zajistit profesionalizaci poskytovaných služeb, ochranu domácnosti a kvalitní pracovní místa,“ doplnila generální ředitelka Úřadu práce. Jinými slovy stát vynaloží desítky až stovky milionů korun za orgány, jež budou kvalitu práce odvedené nezaměstnanými zajišťovat.

Zas a znovu jsme svědky toho, jak koalice přichází s komplikovaným řešením problému, který v dnešní době, kdy je nezaměstnanost na rekordně nízké úrovni, není na pořadu dne, a opomíjí problémy, které naopak řadu podniků trápí – nedostatek kvalifikovaných pracovníků.

Jedna věc mi vůbec není jasná – jak se předkladatelé vypořádájí s dřívějším výnosem Ústavního soudu, který se na tento návrh bude dát taktéž aplikovat. Za odvedenou práci totiž přísluší jejímu vykonavateli náležitá mzda, nikoliv naturálie nebo stravenky, jak koalice navrhuje! Ze stejného důvodu před několika lety Ústavní soud zrušil i veřejnou službu, kde byla v té době pro výplatu sociálních dávek podmínka odpracování určitého počtu hodin. Něco takového prostě dle soudu není možné.

Místo zavádění nových systémů, které jsou nevyzkoušené, vyžadují veliké investice, a jejichž výsledek je značně nejistý, by stálo za to cíleně posilovat prověřenou formu veřejně prospěšných prací, kde je systém nastavený, zaběhnutý a kdy v souladu s Ústavou zaměstnanci dostávají klasickou mzdu se všemi výhodami.

Nebo by se koalice měla začít věnovat novele zákona o hmotné nouzi, která obsahuje návrh úprav a obnovení tzv. veřejné služby (tedy systému pomoci dlouhodobě nezaměstnaným), kterou před rokem připravili senátoři, a jež je už rok ve Sněmovně „u ledu“. Přitom veřejná služba by na rozdíl od navrženého systému mohla začít fungovat prakticky okamžitě po novelizaci zákona.

Ale proč dělat věci jednoduše, když to jde složitě! Proč pod rouškou pomoci nezaměstnaným nepřijít s návrhem řešení, který ty zaměstnané bude stát miliony! A proč neřešit problém, který nemáme, a který bychom při vývoji naší ekonomiky několik let mít neměli?! Proč? Protože my na to přece máme. Prostředky, čas a především občany, kteří snesou úplně všechno!

Reklama