Reklama
 
Blog | Markéta Adamová

Netrestejme, nezatěžujme, ale podpořme… rodiče

Stát plánuje zvýhodnit odvody na sociálním pojištění těch z nás, kteří vychováváme děti. Čím víc dětí, tím větší zvýhodnění. Na první pohled líbivá myšlenka. Vždyť demografický vývoj v České republice je velmi nepříznivý, tak proč ho tímto způsobem neřešit? Jenže to má řadu „ale“, a tak se líbivá myšlenka pod tíhou argumentů začíná vytrácet.

Dětí máme opravdu málo. Nebude, kdo by vydělával na důchody budoucím seniorům, jejichž počet se bude stále zvyšovat. ČSSD a KDU-ČSL obhajují tyto změny tím, že současní rodiče vychovávají budoucí plátce do systému.

Ale jsme si opravdu jistí, že takto skutečně podpoříme výchovu těch, kteří do systému na důchody budou přispívat? Jak to stát pozná?

Je totiž možné, že naopak podpoříme rodiny, v nichž vyrostou budoucí pobírači sociálních dávek, kteří nebudou pracovat nebo budou pracovat v šedé ekonomice. Anebo lidé, kteří se rozhodnou žít, pracovat, a proto i platit daně ve zcela jiné zemi.

Každý zásah, který udělá systém ještě víc nepřehledný, vede k větší zátěži zaměstnavatelů. Pět různých sazeb sociálního pojištění takovým zásahem rozhodně je.

Nezasloužili by si zaměstnavatelé od administrativní zátěže ulevit? Já myslím, že rozhodně ano. Cena práce je u nás vysoká. Změny vše dělají složitější a v mnoha případech i dražší.

Další velký otazník visí nad způsobem, jakým bude stát postupovat u rozvedených rodičů. Jedinou podmínkou, jak uplatnit na děti snížené sazby, je společné trvalé bydliště. Budete-li rozvedení, budete tak muset bydlet trvale na stejné adrese i po rozvodu.

A co když např. otec tuto podmínku státu splní, ale nebude platit výživné na své děti? Bude pak stát poskytovat úlevy neplatiči alimentů? Jsem si téměř jista, že nastavit systém tak, aby to stát dokázal uhlídat, nebude možné.

Je správné, aby větší sazbu platili lidé, kteří ještě děti nemají anebo mít nemohou? Třeba čerství absolventi. Ti jsou na pracovním trhu dlouhodobě znevýhodnění, což stát podporuje příspěvky na jejich zaměstnávání. Půjde teď cestou znevýhodnění?

Stát by měl podporovat rodiny s dětmi. Měl by podporovat rodinnou politiku. Podle mě jsou lepší cestou daňové bonusy a slevy, které už existují a které může ještě zvýšit. Občanům, kteří mají děti, tím pomůžeme. Jejich zaměstnavatele víc nezatížíme a dobrovolně i nedobrovolně bezdětné navíc nepotrestáme.

Markéta Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Komentář byl publikován v Právu, 22. 2. 2016

Reklama