Reklama
 
Blog | Markéta Adamová

Předvídejme, nečekejme. Situace na Ukrajině se může vyhrotit

Když sleduji situaci na  Ukrajině, mám intenzivní pocit, že se situace neustále zhoršuje a že i ty nejpesimističtější scénáře se mohou stát realitou. Zatím jsme svědky diplomatické války, ale situace se může proměnit v regulérní válečný konflikt.

Ukrajina s 50 miliony obyvatel je ve srovnání s Českou republikou rozlehlá země. Jedním z možných scénářů vývoje je občanská válka. V takovém případě by vlnu přílivu uprchlíků nedokázali vyřešit pouze přímí sousedé Ukrajiny, tedy Polsko a Slovensko, ale znamenala by nápor i na další země Evropské unie a na Českou republiku. Ukrajinci jsou u nás vůbec nejpočetnější menšinou, žije jich tu asi 120 tisíc. A každý z nich má na Ukrajině rodinu, kamarády, známé. Je logické, že bude chtít svým blízkým pomoci.

 

Je česká vláda na takový scénář připravena? Podle premiéra a ministra vnitra nám prý nic nehrozí. Ví naše vláda, co s emigrační lavinou? Evidentně žádný velký příliv uprchlíků nepředpokládá. To ale pro mě jako pro občana není vůbec uspokojivá informace. Sousední Slovensko , ačkoliv dnes nečelí akutnímu přílivu uprchlíků, se na tuto situaci pečlivě připravuje. Kromě přísnější ostrahy hranic u sousedů připravuje ubytovací kapacity. Dnes je už schopno je ze současného počtu 1000 míst navýšit na 10 tisíc. S ubytováním navíc souvisí zajištění dalších základních potřeb, jako je strava a zdravotní péče. A musíme také počítat se zajištěním speciální péče o děti, staré lidi a nemocné. Uvědomuje si vláda, všechny tyto důsledky? Nejsem si jistá.

Reklama

 

Nikdy bychom přitom neměli zapomenout, že v popředí situace na Ukrajině nejsou jen geopolitické hry, ale především osudy lidí, kteří se „provinili“ jedině tím, že právě teď na Ukrajině žijí.