Reklama
 
Blog | Markéta Adamová

Přichází svět podle Okamury. Nesmějte se, děste se!

Zdá se, že v Česku neexistuje problém, který by Tomio Okamura nedokázal vyřešit. Třeba imigrace. Nepřizpůsobiví imigranti, nepřizpůsobivé menšiny, parazitující menšiny nebo náboženští fanatici? Ano, tak Okamura příchozí do naší země vidí. A hodlá jim v životu v Česku zabránit, aby chránil „slušné lidi“. 

Zatím nevíme, kde v takto rozdělené společnosti stojí on sám. Patří mezi slušné občany? Nebo patří mezi, jak sám definuje, „parazitující menšinu“? Když si skrze své hnutí Úsvit vytvořil soukromou firmu o devíti lidech, která tak skvěle funguje (parazituje?) v rámci stávajícího politického systému? V případě Tomio Okamury a jeho argumentace jde ale o velmi vážné věci.

První je šíření podprahové nenávisti, kolektivní viny a rozdělování lidí na slušné a ty druhé. Účelové spojování imigrantů s krádežemi, distribucí drog, distribucí erotických letáků či násilných přepadení, které Okamura ve svých textech pravidelně ukazuje, vytváří nutně dojem, že každý imigrant je zloděj, drogový dealer, provozovatel erotického salonu nebo násilník. Rozdělování lidí na slušné a neslušné je pak nebezpečně zjednodušujícím viděním světa. Vytváří „nutnost“ tvorby pravidel, podle kterých bude někdo slušné a neslušné rozdělovat. Věřím, že je kromě jiného zdatný historik, a že by měl vědět, kam taková „pravidla“ vedou. Když se vám v životě nedaří, je velmi snadné podlehnout tomu, že za to může někdo jiný. Třeba imigrant. Není ale v silách nikoho, aby vytvořil fungující a spravedlivý systém, který by dokázal rozlišit lidi na slušné a neslušné. Ale jak lákavé je podléhat pokušení, že to možné je, ukazuje právě Okamura.

 Ignorování faktů a vytváření problému, který ve skutečnosti neexistuje, je další vážný Okamurův problém. Ve skutečnosti totiž s příchodem cizinců do Česka, žádný problém neexistuje. Počet imigrantů stagnuje a nijak nesouvisí s vývojem kriminality, což potvrzují statistická data. I kdybychom zavřeli hranice, nikoho k nám už nepustili a všechny imigranty deportovali do jejich domovských zemí, v Česku by bezpečněji nebylo. Proč je to tedy pro pana Okamuru téma? Pochybuji, že nám to v návalu své bezbřehé upřímnosti přizná. Co třeba proto, že je to jednoduše díra na trhu, kam je dobré napřít před volbami do EU marketingově pozornost? Imigranti jsou viditelným, a proto skvělým terčem – často jinak vypadají, mluví jiným jazykem… Jak daleko je ale od verbálního plácání nesmyslů k ochraně slušných před parazitujícími? Blízko. Zatím jde jen o imigranty. Co se však stane ve chvíli, kdy se do skupiny neslušných občanů ve světě Tomia Okamury dostanete třeba vy?

Reklama