Reklama
 
Blog | Markéta Adamová

Vyfoť imigranta aneb galerie nenávisti, rasismu i blbosti

Webová stránka http://www.vyfot-imigranta.cz vyzývá k tomu, aby byli foceni a nahlašováni nelegální imigranti. Netuším, jak se na první pohled pozná nelegální imigrant, dle některých to má nejspíš prostě napsáno na čele. Stejně jako lze asi na první pohled poznat, že je infekční a připraven znásilňovat ženy a děti…

Celé to na první pohled možná působí až komicky, kdyby to nebylo přesně opačné – děsivé. Máme přece historickou zkušenost s tím, jak selekce obyvatel začíná ale i končí!
A dokonce nemusíme jít do historie ani až tak daleko. Minulý týden si žena na koupališti v Praze fotila muslimku. Následně do ní začala kopat a škrtit ji.

Rozumím, že řada lidí má strach z neznámého a jiného. To je člověku ostatně přirozené. Čemu však nerozumím a rozumět nechci, je čirá nenávist vůči skupině osob. Zatím se imigranti budou na dálku a anonymně „hrdinsky“ fotit. A co pak? Budeme vyzývat, ať se u imigrantů nenakupuje? Nebo už je začneme rovnou značkovat? Tetováním na zápěstí nebo hvězdou? Co následuje potom, to už bohužel víme.

Nepřipusťme proto, aby se strach proměnil v nenávist, rasismus a xenofobii. Teď se nenávist týká těch, kteří mají jinou barvu pleti či jiné náboženské vyznání. Ale zítra už může „zvonit hrana“ i nám. Kvůli tomu, že nemáme správnou barvu vlasů nebo jenom kvůli jinému názoru.

Reklama