Reklama
 
Blog | Markéta Adamová

Ministři naší vlády se vybarvují s každým novým výrokem

Srovnáním vojenských jednotek NATO s okupačními vojsky „spřátelených“ armád Varšavské smlouvy ústy Martina Stropnického, pokračují ministři současné vlády ve výrocích, které by pro nás měly být varující. Před časem se na mimořádně sporný výlet do historie vydala také ministryně spravedlnosti za ANO Helena Válková, když uvedla, že „se toho v protektorátu zas tolik nedělo“. Vůbec nejzávažnější výrok pronesl šéf ANO Andrej Babiš (a ministr financí), když na tiskové konferenci vlády otevřeně vyhrožoval redakci portálu Echo.24 finanční kontrolou. Dnes již víme, že v tomto případě nezůstalo jen u vyhrožování a finanční kontrola do sídla vydavatele Echo.24 skutečně dorazila. 

 

Potvrzuje se také, že premiér Sobotka nedokáže těmto a dalším excesům ze strany svého koaličního partnera čelit. Hnutí ANO tak v cestě k naplňování jeho „vize“ České republiky nestojí nic v cestě.   

Jde ze strany ministrů o nešťastné či neobratně formulované výroky? Máme se spokojit s vysvětlením, že jde o nepřesnou interpretaci ze strany médií? Máme věřit omluvě Andreje Babiše a věřit tomu, že v případě portálu Echo.24 a jeho kontroly ze strany finančního úřadu jde jen o náhodu? Mě svět podle hnutí ANO, který nám po nástupu do funkcí řada jeho představitelů svými verbálními výroky ale i konkrétními kroky ukazuje, upřímně děsí.

V té lepší variantě jsou možná zmiňovaní politici jen neobratnými řečníky a neuvědomují si, že již nejsou v pozici kandidujícího hnutí, které kritizuje vše a všechny. Dámy a pánové z ANO, tato doba je nenávratně pryč! Již nejste na předvolebních shromážděních, kde může být leccos odpuštěno.  Nyní jste to vy, kdo reprezentuje tento stát. Nyní jste to vy, kdo svými výroky a kroky reálně ovlivňuje obraz České republiky a život občanů v ní.

Reklama

V té horší variantě jsou tyto a další výroky a kroky ukázkou něčeho mnohem hlubšího a mnohem hrozivějšího – snahy hnutí ANO změnit politický charakter České republiky, včetně diskursu v zahraniční politice. V případě zastrašování médií ze strany pana Babiše jde pak přesně o ten typ využívání získané politické moci k zastrašování či dokonce k likvidaci nepříjemných protivníků, na které před letošními volbami TOP 09 ale i další upozorňovali. Tehdy jsme byli osočováni z toho, že tyto argumenty využíváme jen v rámci politického boje. Jsme neustále přesvědčováni, že střet zájmů pana ministra financí žádným střetem zájmů není.

Když si všechny výroky a kroky současné vlády, včetně postoje k otázce ochrany lidských práv v Číně a postoje k Tibetu, spojím dohromady a neberu je jen jako jednotlivé excesy, neubráním se pocitu, že tato vláda nás vede směrem, který není plně demokratický a rozhodně mi to nepřijde v pořádku.  To, jak jednotliví ministři uvažují, jaké zastávají názory, či na co kladou důraz, je lakmusovým papírkem jejich charakterů a osobnostních kvalit. Bohužel mne zatím tito, v mnoha případech „noví politici“ či „nepolitičtí politici“, o velké kvalitě nepřesvědčují. Spíše naopak.